2014 m. rugsėjo 18 d., ketvirtadienis

Elektra, grindys ir kiti darbai

Bendras pranešimas apie didelius darbus.

Pirmiausia elektra. Elektros instaliacija baigta.
Sunaudota:
650 m. - 1,5 kabelio
300 m. - 2,5 kabelio
1 pagrindinė skydinė
1 išorinė garaže skydinė
ir milijonas kitų dalių (gofra, kabliukai, tvirtinimo detalės, chamutai ir pan..)

Viskas atlikta puikiai, laidai eina arba sienomis arba lubomis, per grindis nusprendėm nevedžioti laidų.

Kadangi grindų lygis buvo neaiškus, su elektriku sutarėm, kad skyles išgręžios kai jau bus aiškus grindų 0.

Galiu pasigirti, kad elektriką turiu laibai puikų, tad jei reikės elektriko neabejotinai jį galių rekomenduoti ir už jį garantuoti. :) mini reklama...

p.s. Dar reik nepamiršti elektros laidus atsivesti į šildymo kolektorių skydines, TV/interneto skydinę.


Kitas rimtas darbas buvo santechnika. Puikusis santechnikas Marius išpjaustė sienose skyles (voniai, dušui, kriauklėms, gyvatukams) ir išvedžiojo kanalizacijos taškus.



Radiatorių vamzdžiai nutiesti labai elementariai. Dabar kaip pagalvoju būčiau juos dėjęs ant tinklo o ne į putplastį. Kadangi 2 a. šildomos grindys tik vonioje ir drabužinėje (pastarosios padarytos su grįžtamuoju vamzdžiu nuo radiatoriaus.) nebūtų jokių trigdžių. Dabar teko pavargti pripjaustinėti putplastį.
 2a. vonios vaizdelis. santechnikos nuolydis standartinis. ir paskutinis (aukščiausias) kanalizacijos taškas užsibaigia alsuokliu kamine.


 Taip pat 2a. išmėtė vamzdžius radiatoriams ir gyvatukui.
Pro ventiliacijos angą iškeltas kanalizacijos alsuoklis.
Trūksta tik vandentiekio išvedžioto į taškus.


Po šių darbų atvyko brigada betonuotojų ir padarė štai tokį vaizdelį:
Nemažai turėjau svarstymo ar apsimoka "juodgrindes" daryti ar ne. ir taip taip galvojau ir šiaip ir visgi nusprendėm, kad tai yra reikalingas dalykas. dėl graužikų ir aišku dėl sėdimo, silumos tam tikra izoliacija, drėgmės ir pan..





Vadinamos "juodgrindės"... Atvirai, nežinau kodėl taip vadinama. ~5 cm storio betonas su fibra, prieš tai gruntas palaistytas ir sutrombuotas vibro plokšte.
Darbas kaštavo 8 lt/kvadratas. Grunto paruošimas 4 lt/kvadratas.

Važiuojam toliau.
Kas statosi namą ir dėl finansinių sumetimų arba iš smalsumo atlikinėja darbus patys, galiu drąsiai pasakyti, jog kai kuriuos darbus galima atiduoti darbininkams, arba turėti gerą techniką.
Žiauriai užsiknisau (arba dar ir kitų žodžių yra) su buvusios sienelės pamatu.

Štai su šiuoju! 
Plytas nurinkti vienas malonumas. O vat pamatą su "makita" graužiau gerą pusdienį..

Prieš sienelės nugriovimą, papildomai sutvirtinau perdangos plokštę kuri yra išlindusi. Abejose šoninėse perdangose išgręžiau po kelias skyles ir sugrūdau armatūros.



Mintyse darbai juda kur kas greičiau nei realybėje. Bent tiek gerai, kad juda. :)
2a. virš perdangos klojamas 5 cm putplastis, 200 mk plėvelė, tinklas, betonas.

Per du vakarus pavyko padaryti ne tiek jau mažai. iš 70 kvadratų beveik pilnai paruošta betonavimui ~50 kvadratų. tad dar vienas vakaras ir turėtų būti baigtas 2 a. betonavimui.
Pats darbas nėra sudėtingas. Pati perdanga nėra idealiai lygi todėl vietom būtina buvo pasipilti smėlio, kad putplastis nesulūžtu. Bent keliais taškais lapą prie lapo klijavau purškiamomis putomis kur labai jau jis judėjo.






1 a. manau klosis žymiai greičiau nes, pagrindas idealiai lygus.

Taigi 1 a. Putplasčio sudėjimas yra paprastas darbas. Kai darai sau tai kiek labiau žvalgaisi, kad viskas gražiai sugultu ir neliktų jokių tarpelių ir pan. 1a. sumuštinis "juodgrindės; 2 x 5 cm putplastis EPS 100 dėjau (taip taip žinau kad galima dėti net EPS 50); plėvelė; tinklas; grindininis šildymas; steškė.







Prie santechnikos nekišau nagų.. nelabai aš ten suprantu todėl nutariau palikti visus darbus santechnikui.
Bet prie grindinio šildymo tai jau pasireiškėm kaip reikiant :) Mūsų (su žmona) patirtis grindinio šildymo vamzdelių vedžiojime.

 Kampelyje palikom tarpą šaldytuvui.

 Čia nuo 2 a. foto. Dešinėje vonia, kairėje darbo kambarys.
 Tokį tarpą palikom prie tualeto.
 Laiptams pirmai pakopai.
 Tambūras ir garažo gabalėlis.
 Katilinė. Simboliškai šils grindys.
 2a. vonia :)
Jeigu nesi statybininkas tai tikrai gali grindų šildymą pasidaryti pats. Vienas minusas neturėjau ožio ant kurio dedasi ritė , tai pasikeiksnoti atsirado situacijų. Suviniota 655 metrai vamzdžio. Vamzdis vokiškas 18 mm. Tiesą pasakius nesukau galvos dėl medžiagų nes santechniku tikrai pasitikiu ir jis siūlo ir deda kas geriausia. Prieš betonavimą vandentiekio ir grindų vamzdžiai buvo užpildyti oru. vienur 2 bar kitur 3 bar.

Betonuotojai tie patys kurie darė "juodgrindes". Vyrai išmano savo darbą. Ar gerai atliko darbus manau galima bus pasakyti tik kai dėsis grindų danga :) kolkas atrodo viskas labai tvarkingai.




Vienas pastebėjimas dėl taupymo. Esu bloguose išskaitęs, kad geriau pirkti ploniausius putplasčio lapus, juos pjaustyti ir dėti perimetru prie sienos kaip kompensacinę juostą. Vieną kambarį taip dariau, poto užkniso ir palikau be nieko. papildomai sumokėjau betonuotojams už 2 rites po 50 metrų LYGIAI 50 Lt. patiems vertinti, bet kitą kartą net nesukčiau galvos!
p.s. kur buvo šildomos grindys betonuotojai per visą namą supylė apie 10 litrų plastifikatoriaus (skystis sildomoms grindims).
Rezultatas.
 Garaže turime tokią konstrukciją :)Gan įdomus sprendimas tikimės priprasim. (projektuojant jo nebuvo)

 Katilinės trapas ir vamzdynas.

 Vidurinė sekcija. Vaizdas be buvusios kolonos man daug geresnis.

 1a. vonia.



Štai koks gigantiškas darbas yra atliktas. Džiaugiamės savo indėliu ir džiaugiamės galėdami pasidalinti ir padrąsinti jaunuosius statybininkus nebijoti eksperimentuoti ! (proto ribose žinoma)


Namo privalumai :) Susipažinkite - Liepsnelė.

31 komentaras:

  1. Žeminant pamatuką reikėjo su "bulgarke" pasidaryti įpjovas ir į jas įstačius plačią plokščią galvą su perfu labai šauniai viskas nuskilinėja.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su gražtu skyles dariau ir tada su plačia galva kapojau... Bulgarkei betono diską sugalvojau nusipirkti tik poto :)

      Panaikinti
  2. Del kokiu priezasciu neatsisakete radiatoriu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia laba nemažai buvo skausmo galvos. Radiatorių neatsisakėme 2 a. miegamuosiuose ir aišku voniose (gyvatukai nuo katilo+elektra), taip pat 1 radiatorius garaže suplanuotas. Miegamuosiuose iškilo nemažai klausimų ar nebus karšta miegoti, nes lova įkaista, eilinis ir mistinis dulkių klausimas (juo nelabai tikiu). Sausumas oro?. Argumentas dėl palėpinio aukšto. šiluma kyla į viršų todėl ji ir taip turėtų sušildyti perdangą. Todėl norint gauti optimalia temperatūrą radiatoriai ją greičiau pasieks. Kažkas tokio, tačiau tvirtos nuomones šitame klausime aš neturiu. labiau linkau link to ką ir padarėme. miksą :)

      Panaikinti
    2. pas mane abejuose aukstuose grindinis. net vonioje gyvatuko nera :)
      bent jau mano galva grindiniu sildymu ir $ taupomi ir konfortas didesnis, basas vaiksioti gali. Paduodama mažesne temperatura maziau kuro reikia :)
      Tai jei i grindis paduosi tiek kiek i radiatorius tai aisq kad bus diskonfortas, kazin ar galesi basom pavaiksioti :)
      Jokiu dulkiu, oro sausumo, perkaitimu nera.
      Šiuolaikiniams namas daug šilumos nereikia, svarbu gerai apšiltinti.

      Panaikinti
    3. Sutinku, kad komfortas didesnis. Manau nenusivilsiu ir tokiu priimtu sprendimu. o gyvenimas parodys ar tai buvo protinga ar nelabai ... :)
      Plius mes svarstom antrame aukste tureti medines grindis. dėl to kiek žiūrinėjau yra problem su sildomom grindim. nes mediena kaip ir sunkiau praleidžia šilumą. Pradžioje turėjom viziją kad visur grindys šildomos bus. poto perėjom į mix`ą. tai vat tokie pamąstymai..
      Dėl stogo šiltinimo labai jau noriu 15 cm, tarp gegnių, plota užpildyti putomis (kaip pas Jus), iškart ant difūzinės... tik dar kotais dvejoju.

      Panaikinti
    4. paskutiniu metu girdime ne vieną ir ne du neigiamus atsiliepimus apie atviras poras dėl drėgmės įgeriamumo, nes patys svarstėm tą variantą, tačiau pasirinkome ekovatą

      Panaikinti
    5. Dominykai, medines grindys tai parketlentes 14mm ar tikro medzio lentos? Jei parketlentes tai pas mane jos sudetos 90m2, siluma jauciasi ir per jas. Lyginant plyteles su perketlentemis pastorosios buna vesenes 1-2C laipsniu. Apie tai dariau tyrima praejuse ziema :)
      Putomis greita ir sandaru, vienos dienos darbas. Taciau kaina brangesne dvigubai ar trigubai lyginant su vata :) Noretusi didesnes varzos, nes is 15cm tik apie 4 iseina. Siuo metu dar pradejau eksperimentini sildyma. Ant palepes 70m2 grindu dar klijuoju 25cm NEO + 5 cm vata. Bendras storis bus apie 45cm siltalo ir varza pakils nuo 4 iki 11 (jei neklystu).
      Kitam kambari liks iki 20cm putu, ten jau nepaturbinsiu, nera kaip.
      Del dregmes... Pas save jos nepastebejau. Dvi ziemas jau pragyvenom.
      Mano manymu difuzine plevele puta apsaugo nuo dregmes is isores. Dregme manau atsirastu jei butu nepakankamas putos storis.

      Panaikinti
    6. Gal galite plačiau pakomentuoti apie neigiamus atgarsius?

      Panaikinti
    7. Svarstom apie tikro medžio. Dėl parketlenčių 14 mm tikrai žinau, kad nėr problemos, jas svarstau 1 a. keliose patalpose.

      Panaikinti
    8. tą teko girdėti iš keletos Lietuvos įmonių atstovų užsiimančių visokių putų, vatų ir tt. purškimų, neva turi nevieną teisiminį atvejį dėl to dabar. Kitas argumentas buvo, kad vakaruose šių putų gyvenamiesiems namams beveik niekas nenaudoja, jos ten naudojamos garažams, angarams, valtims, laivams ir kitiems negyenamiems objektams.
      Kiek tame tiesos, nežinau, laikas parodys.

      Panaikinti
    9. tai pasirinkote eko vatą? kokio storio sluoksni darysite? ar reikalinga po vatos sudejimo dar plėvelės apkalimas?

      Panaikinti
    10. plevelė reikalinga dar prieš pučiant vatą, nes ji realiai yra pučiame tarp difuzinės ir garo izoliacinės, storis pas mus gavosi apie 33-34 cm. Darysime atskirą įrašą, viską aprašysime detaliau :) ar tai tinkamas pasirinkimas, parodys tik ateitis.

      Panaikinti
  3. Armatūra guli tiesiai ant polistirolo, nesukėlėt armatūros. Taip armatūros tinklas iš esmės neatlieka savo funkcijos (išskyrus tai, kad pasitarnavo kaip karkasas vamzdžių tvirtinimui). Apie nedėjot specialiai dėl to, kad juodgrindės su fibra?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinau šį dalyką dėl armatūros. 1a. armatūra ir tarnavo kaip vamzdžių tvirtinimas. 2a. armatūros tinklą patys statybininkai pildami betoną sukelinėjo. Manau kad jis tikrai yra pakilęs nuo paviršiaus. Nemačiau tikslo dėti labai tankiai kabliukų (pakelėjų), juk laipiojant ant tinklo jis 100 proc butu susėdęs į putplastį, praplėšęs plėvelę ir pan. Į juodgrindes nedėjom specialiai tinklo nes jį darėme su fibra.

      Panaikinti
  4. smagiai judate į priekį, tvirtas pagrindas po kojomis labai svarbus, tik pasigedau vieno dalyko :) kur Jūsų langai? ? ? be jų aš tokių darbų tikrai nebūčiau daręs dėl saugumo, nebent miegojote name kol viskas nebuvo užpilta betonu :) o ir laidais vietiniai bomžiukais susidomėti gali

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tssss :) neprikarksėkime :) užstrigę langai... todėl neturėjau kur dėtis, nes suplanuota taip viskas buvo... o statybose kai paveda kas nors tada puikiai žinote, kad visa grandinė gali griūti. dabar pakankamai ramu. nieko nėra ką imt..

      Panaikinti
    2. Patarčiau prieš garažo vartų montavimą išsitinkuoti tą sieną, nes po to dėl viršuje esančių spyruoklių mechanizmo labai sudėtinga tai padaryti, o garažo sienos viršutinė dalis turi būti itin lygi, nes prie jos prisispaudžia uždaromi vartai.
      tinkavimas

      Panaikinti
  5. Laba diena,
    gal domintu fasado šiltinimo sistema TYTAN EOS, mes galim jums pagelbėti su medžiagų paskaičiavimu pagal jūsų pateiktus brėžinius, tai pat pristatyti medžiagas pas jus i objektą, tai pat galim rekomenduoti kvalifikuotus fasadininkus

    AtsakytiPanaikinti
  6. O ant šildomų grindų kokias plyteles klijuosit? Tam turi būti specialios ar galima paprastas?:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. O kokias grindis dėjot ten kur nešildoma? Lakuotas medis? Neišsirenku kokį medį dėti, kaina smarkiai šokinėja, kaip ir pušį buvau nusprendęs, bet girdėjau jos greit išsivaikšto..

    AtsakytiPanaikinti
  8. O jei pasirenki šildomas grindis, tai kaip su paviršiaus padengimu? Gali bet ką rinktis? Nesvarbu, ar medis ar plytelės ar linoliaumas ir pan? Reikia specialiai padengti kuo nors?
    Ir kaip su kabelių tiesimu po šildomomis grindimis? Ar niekas nesikeičia? Tiestum lyg po paprastom?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  10. domintu elektriko kontaktas jei dar turite :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. O jei šildomos grindys namuose, tai kaip pajungtas ir kuo šildys rankšluosčių džiovintuvas vonioje? Ar jie irgi nuo grindinio šildymo jungiasi ar kažkaip kitaip? Planuojame šildomas grindis įsirengti, bet klausimų daug kyla...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Koks gavosi betono grindų storis? Ar visose patalpose vienodas?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Kaip turėtų būti įvesti reduktoriai šioje situacijoje ?

    AtsakytiPanaikinti
  15. Puikus ir informatyvus įrašas! Labai įkvepia. Puiku, kad pasirinkote kieto kuro katilą ir pasitikėjote dujų generacinio katilo technologija. Buderus Logano S121 ir Maga MA20/25 atrodo kaip patikimi pasirinkimai. Jūsų nuoširdus dalykinis požiūris į katilo dydį, norint sumažinti dažnį malkų papildymui, yra labai praktiškas. Toks požiūris į šildymo sistemos parinkimą tikrai užtikrins ilgalaikį komfortą ir efektyvumą jūsų namuose. Sėkmės renkantis tinkamiausią variantą!
    https://apdailosdarbaivilnius.lt/

    AtsakytiPanaikinti
  16. Ačiū! O kodėl alsuoklis į kaminą? Kad kvapai išeitų? Teisingai suprantu?

    AtsakytiPanaikinti